Blogpagina Debbie

Een goede buur...is goud waard

Een warme drukke werkdag een paar jaar geleden…. Ik voelde me niet helemaal topfit en ik was van plan mijn werk op tijd te verlaten…. Iets wat niet altijd helemaal lukt…. En zo ook die dinsdag ondanks eerder anders voorgenomen …. Net toen ik mijn pc wilde uitzetten en de voicemail op de telefoon wilde zetten…..ging de telefoon weer…….zal ik nog opnemen…. of zal ik ……

Jaaaaahaaahhhh met meneer X hier……. Meneer X goedemiddag…wat kan ik voor u betekenen…..ik heb me helemaal in de nesten gewerkt kind was zijn antwoord….. Meneer X een weduwnaar van een eind in de tachtig…. Spreekt na een CVA iets moeilijker….. en langzaam en met horten en stoten kwam zijn verhaal …… Hij wilde in zijn woonkamer een bank verplaatsen….. had met zijn overgebleven krachten en met veel moeite de bank op zijn kant gezet….. en toen is de bank omgevallen de gang in….. de bank zat muurvast en meneer kreeg hem geen millimeter meer van zijn plek af…..meneer kon niet meer uit zijn woonkamertje…. Niet meer in zijn hal, niet meer naar het toilet, niet meer naar de keuken en de slaapkamer en de bank lag klem tegen de voordeur…. Waardoor er ook niemand meer naar binnen kon….. Oke ….meneer X …Jeetje…… wat een toestand…. Hmmmm laat me denken…..uhmmm….ik bel u zo terug…..

Dit was geen taak voor vrijwilligers…… ik zou niemand kunnen verzinnen die deze klus kon klaren binnen nu en een paar uur ….. er zou in een appartement via buren over balkonnetjes geklommen moeten worden….en mijn man Hans ( waarvan ik weet dat die heel handig is… en met plezier over een balkon klimt als hij daar iemand mee kan helpen ) zat in Maastricht….. zelf ben ik helemaal geen held dus de vraag was of ik überhaupt wel op zijn balkon kon komen.... en na de operatie aan mijn rug een paar jaar geleden is het ook gewoon niet zo verstandig om te proberen een zware bank uit een hal te tillen.....

Ik kon niet anders verzinnen dan de Politie bellen via het niet spoedeisende nummer….. ik belde meneer X terug en vertelde dat ik dat zou gaan doen….. en kwam na het toetsen van 0900- 8844 in de wacht…… niet heel even maar best gewoon echt heel erg flink in de wacht….

Na een minuut of 17…. Een meneer…. Ik vertelde mijn verhaal… nou ja eigenlijk het verhaal van meneer X natuurlijk en ik legde uit dat meneer X soms moeilijk te verstaan is na een CVA, dat hij geen familie heeft die iets zou kunnen betekenen, geen contact heeft met zijn buren …… maar natuurlijk wel geholpen moest worden…. het was heel erg warm die dag….meneer kon niet naar de keuken om iets te drinken, kon niet naar de toilet en ook niet naar zijn slaapkamer om even te gaan liggen….. er was niemand met een sleutel en de bank lag klem tegen de voordeur ( die naar binnen toe opendraait ) .....

Een stilte volgde….Tjaaa…. tjaaa….. hmmmm…..Ik weet niet of een melding als deze wel thuishoort bij de politie ….. was zijn reactie na mijn verhaal….. Oke….. en waar zou die dan wel thuishoren denkt u ? ….. TJa ……dat weet ik eigenlijk ook niet….. hmmmm….. ja ….. misschien wel bij een organisatie als de uwe ( een vrijwilligersorganisatie ) …. En anders …….naar alle waarschijnlijkheid bij de buren.

Ik voelde me grieperig, was moe, had het warm en ik ontplofte zowat na het horen van zijn antwoord…..en dat hoorde meneer…..Ik heb erop gestaan dat er wel een melding ging naar de politie…. Ik wilde ook echt de zekerheid dat zij er iets mee gingen doen….. ik heb meneer X gebeld en hem uitgelegd dat er hulp kwam…… en ik heb later op de avond geïnformeerd of meneer al geholpen was….en dat was gelukkig het geval….

Ik kan heel goed uit mijn woorden komen…. ik weet precies wat ik wil….. en ik heb erop gestaan dat meneer X geholpen werd……de politie is je beste vriend

Maar het deed mij wel beseffen dat wij enorm boffen met goede buren en niet alleen direct naast ons maar door de hele straat....... en daar was ik al heel blij mee….maar misschien later nog wel meer …….want ……wie weet hoe hard we elkaar in de toekomst nog nodig gaan hebben.

Ik ben dol op spreekwoorden....enne... beter een goede buur dan een verre vriend blijft gewoon een waarheid als een koe ;-) daar kun je vergif op in nemen !! ( Dat ik ook hee erg blij ben met mijn verre vrienden ;-) spreekt voor zich )