Blogpagina Debbie

Denken in hokjes

Ik heb mijn hele lagere schoolleeftijd gezeten op de Jan Ligthart School in Vlaardingen. Sinds ik me kan herinneren was het hoofd van die school een donker getinte meester… meester Samsin ( of Sam Sin ) ik weet het niet meer helemaal …. Maar ik weet wel dat iedereen respect voor hem had. Had niets met maken met kleur of met afkomst maar gewoon met respect zoals je voor iedereen respect hoort te hebben… en zeker als kind voor een hoofd van de school.

Het was een wijze, forse, rustige en vriendelijke man…. Heeft dit mijn blik op de wereld veranderd ? Het kan … ik weet het niet. Zou ik anders naar de wereld gekeken hebben als het hoofd een slanke witte meester van Dorp was geweest … ik denk het niet maar het zou kunnen.

Ik had het voorrecht meester Samsin als hoofd van de school te hebben. Een mooi mens. Ik geloof dus niet in verschillen op basis van de kleur van je huid.

Ik geloof wel in twee soorten mensen… mensen met de juiste bedoelingen en mensen met minder goede bedoelingen.

En er zijn witte mensen met goede bedoelingen, en mensen met gele, rode of bruine tinten met goede bedoelingen. En verreweg de meeste mensen hebben goede bedoelingen is mijn ervaring.

Maar er zijn helaas ook mensen met slechte bedoelingen, witte mensen met slechte bedoelingen en mensen met gele, rode en bruine tinten met slechte bedoelingen.

Met de groep mensen met slechte bedoelingen wil ik het liefst zo min als mogelijk te maken hebben. Mensen die de wet overtreden, dingen doen ten koste van anderen, rellen, oplichten, roven, slopen, kwetsen, handelen in drugs, moorden… ik heb er een hekel aan.

Een hekel aan die dingen en een hekel aan de mensen die die dingen doen…. En als dat mensen zijn met een andere tint huid dan ik zelf …. dan heeft mijn hekel aan helemaal niets te maken met racisme….

Ik snap dat mensen opstaan tegen racisme, ik snap niet dat mensen gaan rellen of zelfs plunderen … geweld, diefstal en gedoe koppelen aan het doel racisme uit de wereld te helpen ?

Dat snap ik niet en het doet volgens mij ook eerder kwaad dan goed.

Dus iedereen die dat doet …. Of wil gaan doen… ik vind het niet oké en heb je toevallig een andere kleur huid dan ik… ik zal nooit discrimineren…. Maar ik plaats je als je het doet wel in een hokje.... in het hokje mensen met minder goede bedoelingen.

In een heel ander hokje dus dan hoofdmeester Samsin 😉