Blogpagina Debbie

Geweld is niet normaal

Je kust je vrouw en zoontje gedag …. Het is hemelvaartsdag en het belooft een prachtige dag te worden. Jij hebt dienst je moet werken. Jammer maar het is niet anders dat hoort erbij en dat besef je heel goed. Je bent boa of je bent het niet. Je hebt hiervoor gekozen met alles wat erbij hoort.

Je werkplek is het Strand IJmuiden ….en hoe je werkdag eindigde met hoofdletsel na een mishandeling en een ziekenhuis opname lazen we allemaal in een klein berichtje in de krant ( of we hoorden het op de radio )

Voor en nadelen horen bij iedere functie, hier vind je wat en daar laat je wat …. Maar geweld tegen jou …. dat hoort natuurlijk bij geen enkele job!!


Het is vrijdagmiddag je dienst zit er bijna op… je bent het weekend vrij. Heerlijk en echt een luxe want dat is als agent zeker niet ieder weekend het geval. Samen met een vriend heb je plannen gemaakt om te gaan fietsen in de Ardenne. Het is mooi weer en druk op de weg, je bedenkt wat je mee wil nemen en je beseft het was een rustige dienst en dat is ook wel eens anders.

Samen met je collega rijd door het centrum van Rotterdam als er nog een melding binnenkomt. Onnodig toeteren, asociaal rijgedrag en blokkeren van het overige verkeer.   Jullie zijn in de buurt en spreken de bruiloftsgasten er op aan en op Westzeedijk gebeurde dat waar jij nu nog steeds last van hebt. Wij lazen het allemaal in de krant ( of we hoorden het op de radio )

Voor en nadelen horen bij iedere functie, hier vind je wat en daar laat je wat …. Maar geweld tegen jou …. dat hoort natuurlijk bij geen enkele job!!


Het is zaterdagavond en jij hebt dienst. Je jongensdroom is uitgekomen je werkt bij de brandweer. Opa en Oma gaven je al een brandweer auto toen je nog niet kon lezen en schrijven... het zat er echt al jong in de liefde voor het vak. Het is niet altijd leuk en natuurlijk maak je nare dingen mee… maar een brand bestrijden en redden wat mogelijk is … is wel je lust en je leven.

Er komt een melding een grote brand in Bussum… je pakt je rol en tijdens je werk waarschuw je omstander afstand te houden. En in plaats van een bedankje ontvang je een kopstoot…. We lazen het allemaal in de krant ( of we hoorden het op de radio )

Voor en nadelen horen bij iedere functie, hier vind je wat en daar laat je wat …. Maar geweld tegen jou …. dat hoort natuurlijk bij geen enkele job!!


Het is vrijdagnacht en je zag er al een beetje tegenop. Natuurlijk wil je mensen helpen daar leef je voor ...maar dat het zo zwaar zou zijn heb je wel een beetje onderschat. Vriendinnen noemde je op de middelbare school al Florence Nightingale en ook met Carnaval was jij steevast een verpleegster. Dus dat jij uiteindelijk aan het bed op de SEH staat dat zal niemand verbazen.

Het is je derde nacht en vrjidagnacht is altijd een pittige dienst. Na een vechtpartij in de stad wordt een patiënt binnen gebracht... heel onrustig en niet voor rede vatbaar. Het zal een combinatie zijn van drank, verdovende middelen en lichamelijke klachten. En als je vriendelijk maar duidelijk en in het belang van de patiënt probeert te voorkomen dat hij uit bed stapt krijg je een duw. Je valt en raakt een kast … We lazen het allemaal in de krant ( of we hoorden het op de radio ) personeel binnen de zorg krijgt steeds vaker te maken met agressie.

Voor en nadelen horen bij iedere functie, hier vind je wat en daar laat je wat …. Maar geweld tegen jou …. dat hoort natuurlijk bij geen enkele job!!


Ik weet natuurlijk helemaal niets over de persoonlijke situaties ( dus vergeet de zoontjes, fietsen in de Ardennen, opa’s en oma’s met cadeautjes en het carnaval ) Maar ik weet een ding wel zeker …. deze mensen zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Met levens, met plannen, met wensen en met dromen....en met een thuisfront dat van ze houdt en andersom.

Ze werken hard en eerlijk voor hun geld en ze doen gewoon precies wat ze moeten doen en wat bij hun functie hoort. Niemand …. maar dan ook echt niemand heeft het recht geweld tegen ze gebruiken tijdens het uitoefenen van hun belangrijke en onmisbare functies.

Geweld is niet normaal !! En naar hulpverleners die ‘’gewoon’’ hun werk doen al helemaal niet.... deze jobs zijn pittig genoeg zonder extra gedoe en nog meer gekkigheid. Groot respect voor al deze harde werkers die risico's lopen die gewoon niet normaal zijn.


Leuk dat je hier was., ik deel en schrijf met liefde... las jij hier met plezier ? Dan kun je mijn facebookpagina volgen om op de hoogte te blijven over nieuwe posts. Eerdere schrijfsels vind je hier. Een heel fijne dag :-) Groetjes, Debbie