Blogpagina Debbie

Mama Mia

Mama Mia

Mama Mia hoe zou het met haar gaan ? En dan bedoel ik hoe zou het echt met haar gaan ?
Af en toe hebben we een video gesprek met wisselende resultaten, soms zit ze rustig en geïnteresseerd met de telefoon en heeft ze alle aandacht voor het beeld en een andere keer zie je alle hoeken van de kamer, de grond en het plafond en drukt ze binnen een halve minuut het cameraatje uit.

Hij doet hij niet…. Hij doet het niet meer hoor… Hallo ma … druk eens op het scherm … zie je daar een camera ? Nee ik zie niets meer… hij doet het niet hoor. Nou dan praten we toch gewoon even door zonder camera . Nee dat kan niet …. hij doet het niet meer…. Hij doet het niet meer hoor jongens… hij is kapot denk ik. Hij doet het gewoon niet meer….

Af en toe creëren we een zwaaimoment zoals vorige week met moederdag. En dan zwaaien we tot onze armen er moe van worden en we proberen als er geen auto’s voorbij rijden kort door het kiertje van het raam te praten.. heel hard te roepen eigenlijk. Ze woont 1 hoog daar boffen we dan mee ...

Heee wat leuk dat jullie er zijn… kom binnen, komen binnen nodigt ze ons enthousiast uit…. Nee dat kan nu niet. We leggen iets uit over Corona en waarom we nu niet binnen kunnen komen. Ohh dat wist ik niet is haar reactie, daar wist ik helemaal niets van. Maar wacht dan kom ik wel even naar beneden is haar volgende plan …. Wel wachten hoor. Nee ma dat gaat nu ook niet … dat kan nu niet. Wel heel lief van je, maar dat mag nu niet. Oh dat mag ook niet. Dat wist ik niet…. Dat wist ik niet hoor. Ik wist er niets van … dus dat mag ook niet ? En we zwaaien enthousiast om haar af te leiden en we houden het paarse gietertje met de kleine plantjes hoog in de lucht.

Voor jou ma … voor moederdag. Mooi, mooi hoor is haar reactie. Echt heel mooi. Prachtig. Ja mooi he…. en we denken ook dat ze het heel mooi vindt. Wat jaren geleden absoluut niet …maar haar smaak is door de dementie echt veranderd. Wat jaren geleden had ze een knal paarse gietertje met knal paarse plantjes echt foeilelijk gevonden… ( net als wij nu ) maar toen at ze ook nog geen nasi met mayonaise.

Haar smaak is echt veranderd realiseren we ons als we terugdenken aan vroeger. De laatste paascadeautjes, de kerstoorbellen en herfststukjes die we van haar kregen bevatten steeds meer kleur, steeds meer plastic en steeds meer glitters. We ( en mijn zusje vooral ) hebben echt ons best gedaan een klein aardigheidje te geven voor Moederdag dat past bij wat ze nu mooi vindt. En dan kom je uit op een knal paars gietertje met knal paarse plantjes. Zo kan het gaan in het leven…

Ben je je leven lang aan het leren en aan het ontwikkelen ( en dat heeft mama Mia gedaan … zolang als ze kon en op heel veel verschillende gebieden ) word je door dementie uiteindelijk weer kinderlijk aandoenlijk, kinderlijk ondeugend en soms ook kinderlijk onredelijk.

Een heel raar ( en naar ) proces … waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Ik vind het geen feestje en natuurlijk moet je er met z’n allen het beste van maken en dat doen we dan ook echt en gelukkig helpt het huis waar ze woont daarin zeker ook mee.

We kregen per post een foto, ze houden ons goed op de hoogte en ze doen echt wat ze kunnen daar heb ik alle vertrouwen in. Van de week bereikte me nog een leuke anekdote …. Mama Mia in de woonkamer …. Samen met de mensen die er altijd zijn ( die er ook gewoon wonen en die ze iedere dag de hele dag ziet ) tijdens een gezellig momentje… stelt Mama Mia enthousiast voor….. Maar jongens dit is gezellig… dit zouden we gewoon wat vaker moeten doen!! Misschien kunnen we wel eens in de twee weken afspreken met z’n allen … dit zouden we gewoon echt vaker moeten doen… dit is zo gezellig.

Kijk dat zijn geweldige uitspraken daar word je op afstand toch een beetje vrolijk van ( en ik hoor het haar zeggen ) … en alleen al het idee dat ze morgen weer kan afspreken en overmorgen ook en eigenlijk iedere dag.. dat is toch mooi. Ik vind het een schitterend idee.

Ze geniet dus ook zonder onze bezoekjes gelukkig nog wel van andere dingen …. Zoals van de gezelligheid met elkaar in de woonkamer …. en ik denk ook wel van ons knal paarse gietertje met de knal paarse plantjes op haar kamertje ;-)