Blogpagina Debbie

Moederdag .... een ode aan ...

Moederdag

Misschien ben je moeder …. Een ding is zeker je hebt ( of je had ) een moeder. Ik begin met een ode aan hen … die mij tot een moeder maakten. Want zij leerden mij ontzettend veel, ze brachten me ontzettend veel …. en door hen zag ik mijn eigen moeder met een andere bril op en ook echt als moeder … en …. ik zag haar daarnaast ook als een collega die net als ik gewoon meerdere ballen in de lucht te houden had en diverse petten droeg.

Nu lijkt het alsof dat daarvoor niet het geval was ( dat ik haar als moeder zag ) … en dat is zeker niet het geval maar zonder kinderen kon ik me bijna niet voorstellen waar die eeuwige bezorgdheid en de eeuwige goed bedoelde adviezen en het eeuwige zorgen voor ( en zorgen maken over ) vandaan kwamen.

Ga toch gewoon slapen ma … je snapte toch vroeger als dochter ( of als zoon ) echt niet dat moeders om je wakker lagen… om jou… je was oud en wijs genoeg wat kon je gebeuren…. Jij kon de hele wereld aan. Je moeder was maar een rare… wel lief natuurlijk … maar toch … ook echt overdreven bezorgd…. had jij weer ;-)

Totdat je zelf diep in de nacht naar de klok ligt te staren, de slaap niet kunt vatten en de gedachtes en zorgen maar door je hoofd blijven spoken. En niet een keer of twee keer … nee best wel met grote regelmaat.

Krijgen ze tandjes…of zit er iets anders dwars. Ze zullen toch niet gepest worden. Het zal toch geen enge ziekte zijn. Als het maar goed komt met school. En dan later als ze gaan stappen of voor het eerst alleen op vakantie gaan ….want ook als ze groot zijn verdwijnen de zorgen niet. Voor het eerst alleen met de auto weg is gewoon bijna precies hetzelfde enge gevoel als voor het eerst alleen op de fiets naar school.

Je kunt de zorgen niet verzinnen of ze komen gewoon op je pad …. a never ending story en ik begreep van vriendinnen dat er bij het krijgen van kleinkinderen weer een zorgje bij komt ( naast het grote geluk ) … dus het stopt echt nooit. Maar je zou het ook nooit meer kunnen missen. Hun geluk is jouw geluk… het draadje wordt wel doorgeknipt maar je blijft altijd verbonden.

En de wetenschap dat er ergens op de wereld iemand is ( of was ) die precies dezelfde zorgen ( of soortgelijke zorgen ) over jou had… uit onvoorwaardelijk liefde voor jou … dat voelt toch harstikke goed. Na het krijgen van kinderen begreep ik dat mijn moeder net zoveel van mij hield als ik van mijn kinderen. En dat is echt zo ontzettend veel…. dat is gewoon niet in woorden uit te drukken en onmogelijk te beschrijven. Dat is tot aan de maan en terug en dan nog veel meer...

Een ode aan hen dus… die mij tot moeder maakten … maar op Moederdag natuurlijk zeker een ode aan de vrouw die s‘ nachts wakker lag door haar zorgen over mij. Ma I love you too

Een fijne Moederdag ...

*De pioenroos is een roos zonder doornen en staat symbool voor liefde, een gelukkig leven en gezondheid. ( echt iets voor moeders dus ... en voor hun kinderen ;-) )


Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs ? Volg dan de facebookpagina van leef, lach en leer of Instagram van Leef , lach en leer