Blogpagina Debbie

Van Dale Online

Je moet tegenwoordig een heel klein beetje geluk hebben dat je onderweg geen treinduwer, geen steekpuber en geen treitervlogger tegenkomt…. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere verwarde personen. Zo begon ik dit stukje …. het kon echt nog alle kanten op.

Ik ging op zoek naar andere nieuwe woorden… misschien zou dat me verder helpen. Nieuwe woorden in Van Dale Online …..en ik word helemaal enthousiast ik heb wel iets met woorden.

Dagelijks scrapen de redacteuren van Van Dale het internet en andere media in hun zoektocht naar taalnieuwigheden lees ik. Het gevolg: de Dikke Van Dale Online staat weer nokkievol met nieuwe taal. Nee maar.... dit is geweldig… er is een hele wereld te ontdekken aan nieuwe woorden.

Terug naar het begin....we hebben dus treinduwer, steekpuber en treitervlogger.. die staan trouwens nog niet in het rijtje van van Dale maar het kan in mijn optiek niet lang meer duren of ze staan gewoon ook bij de nieuwe woorden… Of ik loop al iets achter en ze zijn inmiddels al zo ingeburgerd dat het geen nieuwe woorden meer zijn.

Ik duik in de drie lange rijen nieuwe woorden, en de zinnen ploppen als vanzelf op ….

Je moet tegenwoordig ook een beetje opletten… dat je geen spookfactuur betaald, dat je huis niet in een gebied staat met gasbevingsgevaar, dat je buren geen wietzolder bouwen en vooral ook dat je zoon of dochter geen drugsezel wordt. Je ontkomt er tegenwoordig bijna niet aan dat je te maken krijgt met nepnieuws en met slodderwetenschap.

En ben je net een beetje gewend aan de millennials staat de apenstaartgeneratie al bijna klaar om de stokjes over te nemen. Ik ontdekte ook dat het knagen van raw food kan zorgen voor een wowmoment en dat je dat gewoon ook kunt doen in je Onesie ….en dat is helemaal niet koekwous. In je vrije tijd kun je tegenwoordig suppen, loomen of gezellig naar een winkelcentrum voor moonlightshopping.

Onze gangkast bevat veel skeer(e) producten dat zei onze dochter al wel maar ik heb nu ook ontdekt ……ze heeft gelijk… dat kwam ik dan weer tegen in het straattaalwoordenboek online … daar kun je ook echt uren zoet zijn.

Terug naar van Dale …. Ik las daar ook het woord puddingbenen en toen ik via google verder zocht kwam ik ook nog gelatinearmen tegen … brrrrr……

Ik haak voor nu even af en ga lekker ouderwets een stukje breien..... ook weer helemaal in de mode trouwens. Volgende keer meer.....

* Over dat breien …. Dat paste heel leuk in de tekstje … maar dat is eigenlijk niet waar …enne er stonden in het rijtje van van Dale ook echt heel veel ingewikkelde woorden... daar ga ik me nog eens in verdiepen.